Alan, blivande vallhund

Direktlänk till inlägg 22 november 2020

Mest välgörande upplevelser

Av kullaholms - 22 november 2020 17:37


Till stor del är jag allätare både när det gäller musik och mat och mycket annat, men har så klart mina favoriter. Det finns många relativt små saker som ändå har betydelse i livet. Hur som helst gäller det att försöka ordna så att man trivs så bra som möjligt. 

 

Det var så jag tänkte när jag tingade den alldeles nyfödde lille Alan. Det tog bara sekunder att bestämma mig efter att jag fått erbjudandet och jag är så glad för att jag tog chansen när den kom! Faktiskt har jag haft flera riktigt bra hästar och hundar att jämföra med och jag kan säga att Alan är en sådan fin liten hund som har de egenskaper jag önskade när jag aktivt började leta efter en Border Collie. Han är som bra musik eller riktigt god mat, upplevelsen blir bara bättre och större med tiden.

  

Gården där jag hämtar fårens hö ligger bara ett par mil hemifrån men det är grusväg hela vägen. Både bilen och transporten blir alltså täckta med ett tjockt lager grus när jag kör eftersom det regnar ofta och vägen är väldigt lerig. Rätt som det var medan jag var på väg hem med höet förra helgen bestämde jag mig för att åka och tvätta ekipaget på ett tvätta-själv-ställe. Hemma finns inte möjlighet att tvätta av olika anledningar så det blev en omväg på några mil, men nu skulle det ske. Det gröna vagnstaket skulle också bli vitt igen, det har jag retat mig på länge. Efter att ha sprutat och gnott blev så småningom resultatet i alla fall bättre än tidigare, vilket jag i och för sig tycker är en alltför vanlig och tråkig reflektion när jag försöker fixa saker. Behöver dock ha lite framförhållning och ta med mig en stege nästa gång, så att jag kan tvätta också ovanpå taket. Naturligtvis blev även jag själv dyngsur.


 

Apropå saker som man äter så har jag verkligen börjat tänka på vad hundar klarar att äta sedan Alan kom till huset. Senast var när jag åt en semla efter bil- och transporttvätten, jag åt inte upp all grädde och mandelmassa och höll min vana trogen på att ge resterna till hundarna. Förr reflekterade jag inte speciellt mycket över vad de förväntades tåla. Det hände till exempel för länge sedan att en tik stal flera kilo choklad som jag fått av omtänksamma ridelever till jul, hon kräktes några gånger men mådde för övrigt bra. Jag blev inte ens orolig när det hade hänt. Nu när Collien bor här, då är det helt plötsligt väldigt noga. Jag vet ju inte hur tålig han är och vågar inte ta några risker. Här googlas det på farliga ämnen och ja, mandelmassa hör definitivt till sådant som man inte ska ge! Alla hundarna stoppar i sig kopiösa mängder skit av olika slag som de hittar i naturen, det är bara att hoppas att de inte får i sig giftiga ämnen där i stället. Förresten verkar Alan i alla fall tåla att äta gummi, han har satt i sig delar av mina korta stövlar som jag råkade glömma i hallen…

  

Haren klarade åtminstone den första fångstattacken! Den var och käkade i rabatten en kväll när vi kom ut. Copper brukar gå i koppel första biten för att inte alla hundarna ska rusa ut ifrån huset helt ohejdat. Labradorerna hoppas alltid på lite harjakt i trädgården har jag förstått, så kopplet är sedan gammalt. Alan ser till att Lassie inte springer i förväg -så alltså är vi samlade! Tyvärr kom Alan ifatt haren under jasminbusken någon dag senare, han missade inte målet, Copper visade ju hur man gör förra veckan. Jag bad Labradorerna att vänta en liten bit ifrån och kröp in under busken och fick tag i Alans skinn. Jag drog ut Alan och han drog med sig haren men där kunde jag få honom att släppa. Kopplet på och så gick vi till de andra hundarna där A också fick sätta sig och titta när haren omtumlad gav sig iväg. Alla utom haren var ändå hyfsat lugna. Det verkar vara en vansklig trädgård för en hare att vara i kan tyckas, men oftast är det rofyllt här med god tillgång på lyxig mat. Fast det går ju inte bra för haren på slutet hur många gånger som helst.

  

Vi traskar på, det tränar uthålligheten både hos hundarna och hos mig. Hundarna måste inte gå bredvid så jättelånga sträckor i taget, alla behöver hålla fokus samtidigt och det kräver en del av oss! Idag gick Amelia och jag ut medan det var ljust på en ganska lång promenad hemma hos Amelia. Det var helt annat än att gå på hemmaplan, hundarna var i koppel eftersom det är fler än vi som går där. Nyttigt det också.

  


 

Jamenvisst har vi varit på Brukshundsklubben! Alan var lugnare än förra gången, han är så lättlärd den lilla killen! Varje gång vi har varit där så tänker jag att jag ska träna lite varje dag till nästa gång, men det glömmer jag snart. Tror att vi hinner ändå!


Det har varit fruktansvärt blåsigt i några dagar, värsta skitvädret med strömavbrott och piskande snöblandat regn. Lite badrumsträning kan man ändå alltid ägna sig åt. Tänkte att Alan som är en BC som har lätt för sig skulle få lära sig att sitta stilla även med huvudet i momentet i Startklass där man ska gå runt hunden. Antagligen inte nödvändigt, men lite kul! 

  

Det gick inte att ladda ner filmen så jag fick ta ett skärmklipp som visar att A fokuserar rakt fram när jag går runt honom.

 


Vi har varit och vallningstränat! Först i en liten hage. Där fick A gå i lina efter fåren. Jag tänkte att Agneta skulle hålla i linan och jag backa före fåren och Alan skulle driva dem mot mig och stanna när jag bad honom. Det fungerade stundtals men fåren blev lite snabba, A har ett större tryck nu. Det var länge sedan något lamm vände och hotade honom. Om det hade varit mina får så tror jag faktiskt att jag hade prövat med Alan lös i hagen! Men det är säkert bättre att nöta in rätt utförande på nära håll i rundfållan först.

 

Efter en paus tränade vi lite i fållan, Alan har kommit en bit på väg där också. Han går utmed staketet och vänder upp när han är i balans. A stannar när jag säger stanna, där det är så begränsat med utrymme kan jag vara så nära som det behövs just i ögonblicket. Det känns som om det börjar bli dags att lära Alan att ta ut svängen runt fåren och hålla större avstånd. Då måste vi förstås komma ut ur fållan till en större yta. Det här är jättekul!

  

Det gick inte att ladda ner den filmen heller så tyvärr bara ett skärmklipp här med.


 

Allt är inte jättekul (som att det blir långa dagar när jag är på jobbet och hundarna måste vänta i rastgårdarna) och A gör inte bara bra saker förstås (han har i ett obevakat ögonblick revirpinkat inomhus!). Detta skriver jag för att jag ska komma ihåg det också.  

 

Men det roliga överväger och vi har jättekul och mysigt annars, vad vi än gör tillsammans. Kommande vecka hoppas vi på träning både på brukshundsklubben och hos Heléne i inomhushallen!

  

/Marie

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kullaholms - Lördag 20 jan 11:21


  Den här nyårsaftonen var jag beredd på att Alan skulle reagera när grannarna sköt fyrverkerier. Jag kom ihåg hur arg jag var när de höll på så länge förra året så först tänkte jag att A inte skulle vara med mig utan med Lassie som inte blir påver...

Av kullaholms - 27 november 2023 17:45


  Så då har vi kollat upp ifall vi har lärt oss tillräckligt mycket för att klara ett VP (vallningsprov). Det har vi! Lilla Papilonnen Alan är nu en vallhund och det har han fått ett diplom för. Så himla roligt!     Jag hade anmält oss till ...

Av kullaholms - 14 oktober 2023 10:33


Nu har Alan och jag blivit drillade igen så att vi förhoppningsvis kommer loss lite i träningen. När man inte kan så mycket blir man begränsad vad gäller lösningar och sätt att komma vidare.   Jag har ganska länge förstått att jag behöver bli ...

Av kullaholms - 4 augusti 2023 10:16

  Vi har varit på en liten tripp till Skåne. Så kul att träffa gamla kompisar som man inte ser så ofta. Alan och Guy var med och vi fick hjälp av duktiga instruktörer inom både vallning och retrieverträning i två dagar. Verkligen roligt!     A...

Av kullaholms - 30 april 2023 11:56

  Vi har varit på Banträning! En Ik1-bana var uppsatt och en erfaren och duktig domare gav en bedömning till varje ekipage. Det är verkligen givande och intressant att lyssna på alla kommentarer. Stort tack till alla i Östergötlands Vallhundsklubb ...

Ovido - Quiz & Flashcards